Ahogy egy közéleti vlogger látja a világot...

Johnnie Vlogger

Johnnie Vlogger

Ezen gondolkodtam reggel...

Vloggerekről és hatásukról néhány mondatban.

2018. június 25. - JohnnieVlogger

vlogger1.jpgKivételesen nem egy videóblog bejegyzéssel érkezem, hanem egy hagyományos, klasszikus poszt következik. Méghozzá nem másról, mint a vlogger világról, a vlogokról és azok készítőjéről. Ez egy saját vélemény, lehet érte megszólni, vagy kiemelni, végül is mindegy, csak gondoltam leírom ami bennem van és aztán szabadon engedem.

mk.JPGElsőnek arról szeretnék beszélni, ami nagy csalódásom, hogy nem látom az igényt arra, hogy valódi, igényes, munkával megcsinált tartalmakat nézhessek. Ez feliratkozó számtól függetlenül igaz, és bár van 2-3 olyan vlogger, akinek a munkásságát sokan követik, és közben igényes, fogyasztható tartalmat csinál, mégis, valahogy a többi kisebb, pláne a feltörekvő videósok produktumára kevesen kíváncsiak. Pedig hiszem és tudom azt, hogy nem jelenti a sok feliratkozó azt, hogy jó is az ami a sok-feliratkozós csatornán nézhető. Nem jelenti, hogy sok munka van benne, és nem jelenti, hogy jó szándék, átgondolt tematika volna a csatornán. Rögtön meg is kell említenem egy példát - legyen ez a negatív példa - Molnár Krisztiánt aki tulajdonképpen, semmilyen értékelhető tartalmat nem csinál, kikiáltották többet valamilyen fogyatékkal élőnek, bár szerintem tudatos az amit és ahogyan csinál, és ez a fajta direkt igénytelenkedés, videóban ivás, cigizés valahogy számomra borzasztóan taszító. Nem is értem egyébként a Youtubeot hogyan lehet az, hogy neki nem törlik néhány videóját, ellenben például a valódi igényes, példamutató jellegű Tolvajkergetők videóiból kettőt (több év után?) épp most törölt a videó megosztó oldal, ki tudja miért, holott abban semmi negatív nem volt, igényes műsor volt, rendesen felmondva, megvágva, bemutatva.

A tv-ből azonban már láthattuk, hogy a tényleg jó, minőségi műsorok, a tartalmat és értéket bemutató adások mindig egyre későbbre tolódtak, míg az erkölcsöt romboló, igénytelen, vagy alattomosan "családi és keresztény" értékeknek teljesen ellentmondó műsorok főműsoridőbe kerültek. Most úgy tűnik ezzel elég nagy kárt okoztak - évtizedekre. De reméljük nincs így.

Nem szoktam minden vlogot megnézni, pláne követni ahol a vágási minőség és a vágóképek milyensége túl megy egy határon, ahol látható, hogy erre nagyon rámegy a vlogger, azt nem nagyon követem. Fontos a szép tartalom, hogy igényes legyen a vágás, de amikor a vágókép és a minősége túlságosan is "jó" akkor az többnyire - meglátásom szerint - a videó tartalmi minőségének a kárára mehet. Beszélhetünk a semmiről is, vagy a velünk történő valamiről is, de ha az nem elég érdekes akkor tényleg kell valami, ami feldob, vagy kiemel, és erre nincs sok eszköz, és az egyik legjobb a vágókép és annak minősége, a vágások esztétikája - ha úgy tetszik.  Lehet megint nincs igazam, de én így látom. Igaz, ez már elég ahhoz, hogy egy videós gálán ott legyen a neved, vagy a haverja legyél annak akinek ott van a neve, de a végén mégis csak a gondolatok nyernek és a nem az utómunka.

mcs.JPGSajnos azonban a nyertesben is csalódnom kellett. Példaképem pedig Magyarósi Csaba, de amikor politizálni kezd az mindig olyan kínos. Keserves amikor próbálja megmagyarázni, hogy semmi sem jó ami van, de valódi példát nem tud felmutatni pozitív példának. S amikor a választásokkor azzal érvelt, hogy "Ha valamibe hibát találsz amit Fidesz csinált akkor szavazz taktikával egy ellenzéki jelöltre" (Nem pontos az idézet, csak összefoglalva ezt volt a mondanivalója) akkor tényleg úgy voltam vele, hogy egy "példakép" nem mondhat ilyen butaságot.  Hiszen, mindig, és minden alkalommal, minden vezetővel, de még ellenzéki párttal kapcsolatban LESZ OLYAN hogy VALAMIBEN / Akármiben nem értünk egyet vele. Volt is erre egy jó komment a videó alatt, ami szerint Csaba azt mondja "Ha nem vagy elégedett valamivel, akkor szavazz az ellenzékre" - ami esetemben egyszerű: Az ellenzékkel, az ellenzék politikai viselkedésével voltam rendkívül elégedetlen. (és ehhez nem kell Fideszesnek lenni).  A lényeg, hogy egy rossz érveléssel akarta rávenni a nézőket arra hogy ha egy kicsi hibát is találnak akkor álljanak az ellenzék mellé, és nem elég, hogy álljanak oda, egy weblapra hivatkozva, dobjuk is el a demokrácia adta lehetőségeinket, és taktikailag szavazzunk, akár olyanra is akit nem kedvelünk, de bárkire aki nem a kormánypárt. Hát ez az a káosz amit nem tudtam benyelni. Ilyen érvelést egy ennyi követővel rendelkező intelligens embertől. Csalódás volt. Nem kicsi. Aztán vége lett a választásnak és azóta is minden videóját nagyon várom. Jó amit csinál, nincs is semmi kivetnivalóm, felkészült tartalmakat gyárt, mindennek utánaolvas, mesél, történelmileg, érdekességeket hallunk, nincs "túlvágva" éppen jól kiegyensúlyozott, fogyasztható amit csinál, nem véletlen nyert! Példakép továbbra is, nagyon tetszik amit és ahogy csinálja, kivéve a politikai nézete és indoklása ami (nem?)sajnos megbukott.

zsd.JPGEz egyébként akkor jutott eszembe amikor egy Zsíros Deszka nevű videósra lettem figyelmes, akiről talán többet gondoltunk eddig mint a valóság. A srác Japánban él a családjával tizensok éve, mesél sokat Japánról, a kultúráról, az életéről, szokásokról, érdekes dolgokról mesél, hétköznapian, sokszor valódi kérdésekre adja a saját tapasztalatából eredő válaszokat. Azonban előjött egy kérdés - illetve egy komment egy videó alatt - ami felháborodást keltett emberünkben és olyan válasszal állt elő, amikor valahogy kibújt az addigi szerepéből és elővedlett belőle a "magyar". Egy komment azt boncolgatta, hogy a motorokon található erősebb hangú utólag felszerelt sportkipufogóknak milyen hangszennyező hatása van - a kommentelő szerint, és valószínüleg több hasonló véleményt formálhattak meg a videó alatt, mert a vlogger - Zsíros Deszka - rögvest válaszvideóval támadt a kommentelőkre.
A válaszában elmondta, hogy szerinte valami baj van azokkal akiket zavar a hangzavar, hogy azok biztos nem szeretnek élni, begyöpösödöttek, és unják az életüket (Stb.) - majd fogta és a a motor hangos kipufogóját valamilyen érthetetlen okból a MENNYDÖRGÉSHEZ hasonlította. Mivan? Mondom, jól hallottam? A mennydörgéshez? Egy természeti jelenséghez hasonlítunk egy jármű zajt? ...és igen, egy a természet által előidézett hanghatáshoz hasonlította az Ő (és más motorosok) által szándékosan hangosabbra cserélt járművüknek a hangját. 
Több sem kellett a komment szekció azon részének aki nem csak hallgat, de gondolkodik is, megírták, hogy ez azért erős ferdítés - értelemszerűen - mert az egyik egy természeti hatás, a mennydörgés "nem tehet róla" a motoros viszont igen, ráadásul sokan érveltek úgy, hogy a hangos motorok zaja, a járművek kipufogójának szándékos babrálása felkelti a gyermekeket, akiket mondjuk 1 órán át altattak, volt aki azzal érvelt, hogy sétáltatta a pár hónapos babát és mellette egy motoros durrogtatta a kipufogót és ezért a gyerek fülének ez erős volt, megfájdult neki, orvoshoz kellett vele menni, szünet nélkül sírt a baba, szóval... ezek szerintem érthető indokok, de a videósnak volt erre is egy újabb videóban válasza: A gyerek is csak ember, szokja meg, ne kivételezzünk vele azért mert gyerek, és ez csak kifogás, ráadásul, ha zavar minket a mások által keltett zaj akkor ne a másiktól várjuk, hogy tekintettel legyen ránk, hanem mi magunk tegyünk ellene, költözzünk el, szigeteljük a szobát, satöbbi, satöbbi... sajnos itt nincs cenzúra, nincs több munkatárs aki közölje a tartalomgyártóval: Hülye vagy! Talán ezt így ebben a formában nem kéne...

gopro.jpg...és végül itt kell kitérnem arra, hogy egy-egy vlogger követése, milyen függőségre képes, milyen felelőssége van ebben egy egy videósnak, hiszen sok fiatalnak példaképpé válnak, az adott videós szavait fogják példa értékőűnek venni, és gondolkodás nélkül (és most nem viccelek) mantrázni azt amit a videós az adott produktumban mond, és viselkedik. Ez utóbbi példában (mennydörgés/szándékosan kimagaslóan hangos jármű zaj) is olvasható volt, mennyi fiatal áll a vlogger mellé, és vallják Ők is azt -gondolkodás nélkül- "igazad van Zsíros, persze a mennydörgésnek nem szól be senki, neked meg igen?" - Hű srácok, szóval ez már az a kategória amire azt kell mondjam: KÁROS, nagyon káros, és ilyenkor nincs egy magasabb IQ-val rendelkező valaki aki megmagyarázza nekik mi a különbség a természeti hatás és az (elvileg) gondolkodó emberi cselekedet között??? Ezt nem fogja letiltani a YouTube, mert nem érdeke, sajnos ez belefér a YouTube liberális elveibe, de az, hogy egy csapat megelégelte, az elszemtelenedett tolvajokat, és ha a hatóságok alkalmatlanok akkor Ők tesznek majd valamit a saját biztonságunk érdekében. E nemes cél szúrja a Youtube cenzorainak szemét, de a káros, igénytelen tartalom, és a gondolkodás mentes uszítás nem. Szomorú, de ez van.

Hát ennyi jutott most eszembe hirtelen. Kellemes napot mindenkinek!
Johnnie Vlogger - Iratkozzatok fel az én csatornámra :)

A bejegyzés trackback címe:

https://johnnievlogger.blog.hu/api/trackback/id/tr4114069763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása